За възможни измами по застраховки Гражданска отговорност“ предупреждават от  Националното

...
За възможни измами по застраховки Гражданска отговорност“ предупреждават от  Националното
Коментари Харесай

Предупреждават за измами с „Гражданска отговорност“

За вероятни измами по застраховки „ Гражданска отговорност “ предизвестяват от  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.
Това ще се случи, в случай че бъдат признати промени в Кодекса за застраховането, които плануват бюрото да заплаща абсолютно  претенции по застраховка „ Зелена карта “, зародили в чужбина.
Това се показва в мнение на бюрото по законопроекта.

„ Плащането абсолютно на искания, които не са окомплектовани с нужните документи, според условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, е недопустимо и в нарушаване на редица фундаментални правни правила.
То опонира и на самите регулации на системата „ Зелена карта “.
Освен че плануват обвързване на искащата заплащане страна да дава всяка поискана от нея подкрепяща документи, в това число доказателство за заплащане на обезщетение на повреденото лице, регулациите на системата „ Зелена карта “ плануват и редица учредения за отхвърляне/отказ на настояването за гаранция.

Предвижданото абсолютно обвързване за заплащане от страна на НББАЗ е в прорез с тези условия “, се споделя в мнението.

Освен това, вменяването на такова обвързване би отворило необятно вратите на измамите по застраховки „ Гражданска отговорност ” на автомобилистите и би довело до завишаване на наградите по този вид застраховки, безапелационни са специалистите.

Според тях благоприятни условия за регресни права по отношение на безпричинно обогатили се лица вследствие на осъществените гаранционни заплащания, в действителност не съставляват реалистична алтернатива.

Причината е, че би трябвало да се ангажират големи човешки и финансови запаси за практикуване на такива права в чужбина, било заради сложното разкриване на въпросните лица и/или тяхна несъстоятелност

Парадоксално е контролът върху осъществена противозаконна финансова активност да се трансферира в края на гаранционната верига, вместо в нейното начало, където се взема решението за погашение на обезщетение по предявена застрахователна рекламация и където следва да се носи отговорността за това решение, показват от бюрото.

И допълват, че всичко това ще докара до утежняване на финансовото положение на бюрото, което по този начин или другояче е под задоволителен напън от заплащанията, осъществявани за сметка на ЗК „ Олимпик “ – клон България (в несъстоятелност).

Вносителите от финансовото министерство прецизират, че думата „ абсолютно “ ще бъде заличена от законопроекта, само че главният принцип на действие на системата „ Зелена карта “ е „ първо плащаш, след това оспорваш “.

Законопроектът за промени в Кодекса за застраховането към този момент е импортиран в Народното събрание.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР